Logo Jouster Skutsje

Laatste nieuws

 • Formule 2020

  Posted on Dec 13, 2020.

  De afgelopen twee jaar is er door veel mensen binnen de SKS hard gewerkt aan de formule die bepaald hoeveel zeil een skûtsje mag voeren. De vorige (2000, 2016) waren niet meer bruikbaar en daarom is er weer heel veel gemeten en gerekend aan alle skûtsjes.

  En nu is de formule 2020 klaar.

  Met ingang van 2022 moeten alle skûtsjes hier aan voldoen. Voor Joure betekent het dat we twee vierkante meter zeil minder mogen voeren; niet zo veel maar we doen nog alle moeite om dit binnen de formule ongedaan te maken. Het blijven skûtsjesilers!

 • Onderhoud aan het Jouster Skutsje

  Posted on Nov 16, 2020.

  De afgelopen twee weken heeft de Oeral Thús in een schildersloods gelegen. Heel veel mensen hebben hard gewerkt om het skûtsje weer perfect voor elkaar te maken.

  Al het ijzerwerk is waar nodig hersteld en nu voor elkaar. Op de binnenkant roef na is alle ijzerwerk gebikt, geschuurd, geprimerd en weer meerdere keren geschilderd.

  Het schip ziet er weer perfect uit! Een petje af voor alle vaklieden en vrijwilligers.

  Komende week gaat het skûtsje weer te water, om dan binnenkort weer in de Kolk getakeld te worden, zodat iedereen weer kan genieten van een mooi verlichte Oeral Thús.

  WhatsApp Image 2020-11-14 at 20.11.58.jpeg

  WhatsApp Image 2020-11-14 at 20.11.19.jpeg

  WhatsApp Image 2020-11-14 at 20.10.07.jpeg

 • SKS Jubilieumbokaal 2020

  Posted on Jun 15, 2020.

  Na overleg met alle 14 schippers en vertegenwoordigers van de mogelijke locatie heeft het SKS-bestuur op 8 juni jl. besloten om in het jubileumweekend van 11,12 en 13 september skûtsje-wedstrijden te organiseren om de jubileumbokaal te verzeilen, als de omstandigheden het op dat moment toelaten. Op dit moment wordt er hard gewerkt om de wedstrijden op zaterdag en zondag vorm te geven.

 • Geen SKS kampioenschap in jubileumjaar 2020

  Posted on Jun 08, 2020.

  In het voorjaar werden we opgeschrikt door berichten over een gevaarlijk virus in China. We weten inmiddels hoe dit is verlopen. De maatschappij is flink ontwricht door de gevolgen van deze epidemie. Onze overkoepelende organisatie SKS heeft na regelgeving van de overheid moeten besluiten dat er voorlopig niet gezeild kan worden. Er kan niet getraind worden en er kunnen geen wedstrijden gezeild worden. Deze “ social distancing” is een van de maatregelen om het virus onder controle te krijgen, zodat we of in het naseizoen misschien nog eens kunnen zeilen, en anders hopen we dat we in 2021 weer ...

 • Skûtsjejournaal

  Posted on Jun 01, 2020.

  Er wordt dit jaar wèl een skûtsjejournaal uitgegeven. Dit schijnt een bijzonder exemplaar te worden. Gratis voor donateurs en sponsoren!

 • Nieuwe zwaarden

  Posted on Apr 01, 2020.

  In het seizoen 2019 is de Oeral Thús voorzien van een paar nieuwe zwaarden. Deze zijn wat groter dan de vorige en er is een zo optimaal mogelijk profiel gekozen.

  De aan de windse eigenschappen van het skûtsje verbeterden daardoor boven verwachting. Er kan daardoor anders getrimd worden; de mast kan wat rechter op waardoor het grootzeil beter gehandled kan worden.

  De zwaarden kunnen eigenlijk nog verder naar voren, maar daarvoor moeten de zwaardsleuven aangepast worden.

  Dit is een klus voor het volgend voorjaar.

 • Onderwaterschip

  Posted on Apr 01, 2020.

  In het verleden is de onderkant van de Oeral Thús super glad gemaakt, maar na jaren varen en ieder jaar weer een laag onderwaterverf is er van de mooie gladde onderkant niet veel meer over. En om snel te gaan is dit wel een voorwaarde. Het skûtsje is naar Hooghiemster in Oppenhuizen gebracht om van onderen gestraald en geschilderd te worden, waarna het weer net zo glad is als voorheen. Vervolgens gaat het naar een lasbedrijf om de voorgenomen verlenging van de zwaardsleuven uit te laten voeren.

 • Zeilvoering

  Posted on Apr 01, 2020.

  Onze fok gaat al weer heel wat jaren mee en voldoet eigenlijk niet meer, zeker als de wind wat toe begint te nemen.

  In overleg met zeilmaker De Vries is er een nieuwe fok ontworpen en deze kan binnenkort opgehaald worden.

  We zijn vol verwachting hoe deze het gaat doen.

 • Nieuw grootzeil

  Posted on Apr 01, 2020.

  Je wilt je grootzeil onder alle omstandigheden zo optimaal mogelijk kunnen zetten; je hebt er immers maar één van, terwijl je wel verschillende fokken hebt voor verschillende windsterktes. Onze oude gaffel en giek waren daarvoor te slap geworden dus we hebben onze reserves aangesproken en in de winter voor beiden een nieuw exemplaar laten maken. Kijken hoe dat in het komende zeilseizoen zal uitpakken!