Nieuws

 

Nieuwsbrief Jouster Skûtsje juni 2017

Beste Sponsor en donateur van het Jouster Skûtsje.
Afgelopen winter zijn we, als gevolg van gewijzigde SKS-regels, druk bezig geweest om het Jouster Skûtsje klaar te stomen voor de zomer. Allereerst bleek dat er een nieuwe mast moest komen, de bestaande was na 9 jaar te slap geworden. Bovendien, door die nieuwe SKS-regels, waren de bestaande grootzeilen onbruikbaar geworden, we hadden dus eigenlijk géén grootzeil meer.
En last but not least moesten er ook nog eens 6 vertrekkende bemanningsleden worden vervangen. Een mooie uitdaging voor het nieuwe seizoen!
In de Technische Commissie, bestaande uit Dirk-Jan Reijenga, Ruurd Bootsma, Abele de Jong, Maarten Sickler en Siep van der Valk, is een plan opgesteld en zijn zaken in gang gezet. Mede dankzij uw sponsor en donateur bijdrage hebben wij een aantal investeringen kunnen doen! Wij hebben een nieuwe mast op het schip en we varen met een nieuw grootzeil, inclusief aangepaste fokken. Dit met als resultaat dat het grootzeil meer m2 krijgt en zodoende meer wind kan vangen. Daarnaast zijn er 6 nieuwe, deels ervaren, maar bovenal gemotiveerde bemanningsleden bijgekomen.
Het schip staat en de bemanning staat! Nu het water op…

Abel

 

 abel

Helaas werden mast en grootzeil wat later geleverd dan oorspronkelijk afgesproken was, waardoor deelname aan Lemmer Ahoy te vroeg kwam. Tijdens Lemmer Ahoy hebben we flink getraind op het Heeger Meer en Langweerder wielen.
Donderdagmorgen startten we met mooi licht weer, maar het Skûtsje liep natuurlijk (nog) niet zoals het moest. Echter na enig overleg kwamen de eerste trim-aanpassingen. Dat hielp! Het ging die dag steeds beter en sneller, waarbij bleek dat de “Oeral Thûs” ook stabieler is geworden.
De vrijdag startte direct goed, iets meer wind en het skûtsje, na nog wat aanpassingen, voer niet alleen sneller, we liepen ook scherper aan de wind. De dag werd door iedereen met een heel goed gevoel afgesloten. Op zaterdag werd er gezeild op de Langweerder Wielen en kregen we te maken met een aantrekkende wind, eerst 3, 4 en later zelf 5+.
De snelheid zit er goed in, stabiliteit bleef en we kunnen echt scherper aan de wind zeilen. Iedereen was enthousiast over de ontwikkelingen van ons Skûtsje.
Doodzonde alleen dat tijdens het laatste kruisrak op de Langweerder Wielen, bij een windkracht van 5-6, het Skûtsje omsloeg.

abel

 abel

Echter met z’n allen, en dat is natuurlijk wel weer goed voor de teambuilding, is het schip weer overeind gezet en schoongemaakt en gelukkig geen persoonlijk letsel en de materiële schade bleefbeperkt! Wij zijn ambitieus, echter ook realist, wij zijn er nog niet, maar dat er heel veel potentie in zit is inmiddels wel duidelijk. De komende maanden wordt er iedere week hard getraind en gaan we bij wedstrijden zien waar we staan t.o.v. de concurrentie.

Bestuur Jouster Skûtsje