Nieuws

Staalbouw van den Berg & Palingfabriek nieuwe hoofsponsoren

Geplaatst op: June 24, 2022

De komende drie jaar verbind Staalbouw van den Berg uit Joure en De Palingfabriek uit Rohel zich aan het Jouster Skutsje als nieuwe hoofdsponsoren. Daarmee kunnen wij nog meer streven naar optimale prestaties.

Staalbouw van den Berg is gespecialiseerd in het werken met staal. Dankzij een team vol uiteenlopend talent kunnen zij projecten volledig van A tot Z realiseren. Bij Staalbouw van den Berg tekenen, fabriceren en bouwen ze jouw staalwerk deskundig en vlot.

De Palingfabriek is een paling proeverij en kwekerij waar u terecht kunt voor een bakje koffie met gebak, lunch of een borrel met een hapje op het terras of binnen in het eetcafé!

Gezocht: Enthousiaste walploeg vrijwilligers voor volgschip de Skôger

Geplaatst op: April 14, 2022

Heb je hart voor ons Jouster Skûtsje? Vind je het leuk om ons te ondersteunen door je handen uit de mouwen te steken?

Word dan lid van onze walploeg en help ons mee het volgschip van onze stichting te onderhouden. In ruil voor je inzet ben je natuurlijk welkom op de Skôger tijdens de SKS om te genieten van een aantal wedstrijden!

De welbekende Skôger ligt in de winter in Joure en in de zomer varen wij er mee naar de trainingen en wedstrijden vanuit Sneek.

Lijk het jou leuk om het technisch onderhoud van de Skôger op je te nemen? Dit betreft het onderhoud van dieselmotor, aggregaat, elektriciteit en accu's, winterklaar maken etc.

Affiniteit met schepen en technische kunde is gewenst, maar je staat er niet alleen voor.

We zoeken minimaal 3 mensen voor onze walploeg, voor ongeveer een dagdeel per kwartaal. Ben jij of ken jij iemand die dit misschien leuk lijkt om te doen? 

Belangstelling? stuur dan een mail naar voorzitter@jousterskutsje.nl

Volgschip van het Jouster Skûtsje de Skôger

Jouster Skutsje in de Kolk 2022

Geplaatst op: November 10, 2021

Vrijdag 19 november omstreeks 13:00 zal het Jouster Skutsje weer in de Kolk getakeld worden.

Formule 2020

Geplaatst op: December 13, 2020

De afgelopen twee jaar is er door veel mensen binnen de SKS hard gewerkt aan de formule die bepaald hoeveel zeil een skûtsje mag voeren. De vorige (2000, 2016) waren niet meer bruikbaar en daarom is er weer heel veel gemeten en gerekend aan alle skûtsjes.

En nu is de formule 2020 klaar.

Met ingang van 2022 moeten alle skûtsjes hier aan voldoen. Voor Joure betekent het dat we twee vierkante meter zeil minder mogen voeren; niet zo veel maar we doen nog alle moeite om dit binnen de formule ongedaan te maken. Het blijven skûtsjesilers!

Onderhoud aan het Jouster Skutsje

Geplaatst op: November 16, 2020

De afgelopen twee weken heeft de Oeral Thús in een schildersloods gelegen. Heel veel mensen hebben hard gewerkt om het skûtsje weer perfect voor elkaar te maken.

Al het ijzerwerk is waar nodig hersteld en nu voor elkaar. Op de binnenkant roef na is alle ijzerwerk gebikt, geschuurd, geprimerd en weer meerdere keren geschilderd.

Het schip ziet er weer perfect uit! Een petje af voor alle vaklieden en vrijwilligers.

Komende week gaat het skûtsje weer te water, om dan binnenkort weer in de Kolk getakeld te worden, zodat iedereen weer kan genieten van een mooi verlichte Oeral Thús.

SKS Jubilieumbokaal 2020

Geplaatst op: June 15, 2020

Na overleg met alle 14 schippers en vertegenwoordigers van de mogelijke locatie heeft het SKS-bestuur op 8 juni jl. besloten om in het jubileumweekend van 11,12 en 13 september skûtsje-wedstrijden te organiseren om de jubileumbokaal te verzeilen, als de omstandigheden het op dat moment toelaten. Op dit moment wordt er hard gewerkt om de wedstrijden op zaterdag en zondag vorm te geven.

Geen SKS kampioenschap in jubileumjaar 2020

Geplaatst op: June 8, 2020

In het voorjaar werden we opgeschrikt door berichten over een gevaarlijk virus in China. We weten inmiddels hoe dit is verlopen. De maatschappij is flink ontwricht door de gevolgen van deze epidemie. Onze overkoepelende organisatie SKS heeft na regelgeving van de overheid moeten besluiten dat er voorlopig niet gezeild kan worden. Er kan niet getraind worden en er kunnen geen wedstrijden gezeild worden. Deze “ social distancing” is een van de maatregelen om het virus onder controle te krijgen, zodat we of in het naseizoen misschien nog eens kunnen zeilen, en anders hopen we dat we in 2021 weer ...

Skutsjejournaal 2020

Geplaatst op: June 1, 2020

Er wordt dit jaar wèl een skûtsjejournaal uitgegeven. Dit schijnt een bijzonder exemplaar te worden. Gratis voor donateurs en sponsoren van het Jouster Skutsje!

Zeilvoering

Geplaatst op: April 1, 2020

Onze fok gaat al weer heel wat jaren mee en voldoet eigenlijk niet meer, zeker als de wind wat toe begint te nemen.

In overleg met zeilmaker De Vries is er een nieuwe fok ontworpen en deze kan binnenkort opgehaald worden.

We zijn vol verwachting hoe deze het gaat doen.

Onderwaterschip

Geplaatst op: April 1, 2020

In het verleden is de onderkant van de Oeral Thús super glad gemaakt, maar na jaren varen en ieder jaar weer een laag onderwaterverf is er van de mooie gladde onderkant niet veel meer over. En om snel te gaan is dit wel een voorwaarde. Het skûtsje is naar Hooghiemster in Oppenhuizen gebracht om van onderen gestraald en geschilderd te worden, waarna het weer net zo glad is als voorheen. Vervolgens gaat het naar een lasbedrijf om de voorgenomen verlenging van de zwaardsleuven uit te laten voeren.

Nieuwe zwaarden

Geplaatst op: April 1, 2020

In het seizoen 2019 is de Oeral Thús voorzien van een paar nieuwe zwaarden. Deze zijn wat groter dan de vorige en er is een zo optimaal mogelijk profiel gekozen.

De aan de windse eigenschappen van het skûtsje verbeterden daardoor boven verwachting. Er kan daardoor anders getrimd worden; de mast kan wat rechter op waardoor het grootzeil beter gehandeld kan worden.

De zwaarden kunnen eigenlijk nog verder naar voren, maar daarvoor moeten de zwaardsleuven aangepast worden.

Dit is een klus voor het volgend voorjaar.

Nieuw grootzeil

Geplaatst op: April 1, 2020

Je wilt je grootzeil onder alle omstandigheden zo optimaal mogelijk kunnen zetten; je hebt er immers maar één van, terwijl je wel verschillende fokken hebt voor verschillende windsterktes. Onze oude gaffel en giek waren daarvoor te slap geworden dus we hebben onze reserves aangesproken en in de winter voor beiden een nieuw exemplaar laten maken. Kijken hoe dat in het komende zeilseizoen zal uitpakken!